Jumaat, 30 Disember 2011

Pesan Diri
Cinta tak perlukan falsafah. Itu pegangan saya. Saya percaya cinta itu ada untuk setiap manusia. Di puncak banjaran Tibet bahkan ada cinta. Di lereng dan tebing jalan di Lahore bahkan ada cinta.Pun juga, di dasar muara Kinabatangan, ada cinta.

Saya selalu percaya, cinta itu milik mereka yang punya jiwa besar. Dalam jiwa besar itu, dia punya iltizam yang tak pernah kenal erti penat mahupun lelah. Yang dia tahu ialah berusaha dan terus berusaha. Semacam bunyinya seperti falsafah, tetapi itulah hakikatnya. Cinta perlukan usaha kerana di puncaknya ialah kejayaan. Jadi tak namanya kejayaan kalau tiada usaha.

Persoalannya, cinta bagaimana yang harus atau perlu diusahakan? Cinta yang mendamaikan? Cinta yang menyegarkan? Atau cinta sekadar bila perlu?

Lakaran cinta yang tulen memerlukan mozek minda yang lebih kompleks untuk difahami dan dihadami sebelum dinikmati. Cinta tulen kalau pun tidak seagung Khadijah dan Muhammad SAW, cukuplah jika mampu meraih janji-janji bahagia dari Tuhan mereka yakni Allah SWT.

Pertama, cinta itu fitrah dan hak, benar bagi setiap makhluk terutamanya manusia yang dikurniakan dengan akal dan perasaan. Hakikat ini diratifikasi oleh  firman Allah SWT yang bermaksud, "Dijadikan indah pada pandangan manusia, kecintaan kepada apa-apa yang diinginkan iaitu wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi Allah tempat kembali yang baik." (Al-Qur`an: Al-Imron ayat 14).

Secara ringkas, dari firman-Nya ini, terdapat dua bahagian yang harus dirungkaikan oleh kita. “Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi Allah tempat kembali yang baik”. Bahagian pertama, daripada potongan maksud ayat yang saya fokuskan ini ialah kesenangan hidup di dunia, yang seharusnya membawa atau membuka pintu kepada kebahagiaan sebenar iaitu kehidupan selepas alam dunia, yang dimaksudkan sebagai tempat kembali yang baik iaitu di sisi Allah SWT (bahagian kedua) dalam potongan ayat tersebut.

Tetapi sejauh mana kita, terutamanya saya sendiri, mengadaptasi segala ruang yang dikurniakan oleh Allat SWT untuk mendekatkan diri kepada-Nya? Dengan segala nikmat yang diberikan – wanita, anak-anak dan harta yang banyak – adakah kita meletakkan kurniaan-kurniaan ini pada tempat yang betul supaya pada akhirnya manfaat sebenar ialah redha Allah SWT, Empunya Agung Segala Yang Ada Di Langit dan Di Bumi?

Kita mungkin mudah mengungkapkan cinta, namun jarang sekali kita mampu memberikan makna pada ungkapan itu. Mengungkapkan makna pada cinta ternyata lebih sukar daripada mengungkapkan kalimah itu sendiri kerana ia memerlukan usaha yang sungguh-sungguh. Saya percaya, kerja memberikan makna pada cinta melampaui batas lisan atau kata-kata, melangkaui batas alphabet atau huruf-huruf dan nombor yang boleh digunakan untuk menulis kata-kata cinta itu, dan paling pasti, ia melewati segenap ruang konkrit yang ada di hadapan mata kita ini. Lalu bagaimana hendak bercinta kalau sedemikian hebat cabarannya?

Adakah kita sedar bahawa cinta yang paling tinggi dan hakiki ialah cinta kepada Allah SWT? Ramai yang mengakuinya tapi tak ramai yang menyedari dan menginsafi hakikat ini. Bahkan, lebih ramai pula yang berusaha untuk meraih cinta pada tingkat yang lebih rendah semata-mata untuk berasa bahagia. Apakah tidak disedari oleh mereka bahawa punca segala kebahagiaan ialah daripada cinta tingkat teratas itu?

Cinta agung ini sebenarnya lebih murah dan mudah untuk digapai, dirasai dan dinikmati sepuas-puasnya. Kamu tidak perlu mengikis duit poket untuk membeli seutas rantai emas atau cincin berlian. Kamu tidak perlu menyediakan peruntukan bulanan untuk membayar duit kereta semata-mata untuk menarik perhatian cinta ini.

Kalimah-kalimah cintanya bahkan sudah lama diajar. Tak perlu kamu bersusah-payah mencari ilham mengarang puisi atau madah indah. Sebutkan saja tiga kalimah suci Subhanallah, Alhamdulillah dan Allahuakhbar – Maha Suci Engkau Ya Allah, Segala Puji Hanya UntukMu Ya Allah dan Maha Besar Engkau Ya Allah. Tidurmu, jagamu pasti terisi dengan kebahagiaan hakiki. Yakinkan sahaja hatimu pada kalimah Laailahaillallah, bahawa Tiada Yang Berhak Disembah Melainkan Allah. Nah, cinta hakiki itu tidak akan bertangguh-tangguh lagi menyapa hidupmu.

Namun, sayang sekali, kita jarang benar mahu meraih cinta ini terlebih dahulu. Sebaliknya, kita lebih berusaha untuk mengenali cinta yang buta itu berbanding mengenali cinta yang bersifat penerang segala kebutaan dan kekaburan duniawi. Lalu ketika kita tewas dalam perjuangan mengejar cinta buta itu, segera itu juga hati kita jadi resah dan tertanya-tanya, kenapa aku ditinggalkan, apa kurangnya aku ini, mahu apa lagi kamu selepas segalanya aku berikan? Macam-macam menyerabuti fikiran dan perasaan kita. Ketika itu jugalah, tanpa kita sedar, syaitan akan mengaburi pandangan mata kita ini sehingga akhirnya kita tewas dalam permainan perasaan dan emosi.

Hal ini berbeza sekali jika kita berjaya menggapai kelazatan cinta hakiki. Cinta hakiki tidak bisa luntur pada setiap cabaran, tidak luput pada setiap masa dan tidak usang pada setiap musim. Cinta hakiki bahkan akan terus malar segar, menyemarakkan jiwa untuk terus mendekatinya. Cinta hakiki akan menyapa hati dan jiwa kita dengan kuasa iman menyebabkan kita terus terdorong untuk berkhalwat dengan Kekasih Agung ini pada setiap masa dan ketika. Malah, cinta hakiki akan sentiasa menggamit kita supaya bersegera mendapatkannya, menebarkan harum rindu pada setiap celik dan pejam mata kita ini dan akan terus menyuburkan kalbu kita dengan bisikan-bisikan ilham yang indah nian. Hanya hati kita yang akan merasainya.

Jika cinta yang buta itu hanya membazirkan masa usia dan wang ringgit kita, cinta hakiki pula akan senantiasa meremajakan diri kita dan menambahkan pendapatan akhirat kita. Cinta hakiki tidak mengajak kita ke panggung wayang untuk memesrainya, tidak mendorong kita membeli-belah untuk menawan hatinya. Cinta hakiki hanya akan menghantar kita ke tempat-tempat terbaik di muka bumi ini. Cinta hakiki akan sentiasa menggetarkan naluri kita supaya menghiburkan nafsu dengan memuji-muji kebesaran Allah SWT di setiap penjuru alam sehingga menyebabkan jiwa kita semakin kaya dan menjadi jutawan apabila dibangkitkan di hadapan-Nya kelak.

Insya-Allah, jika semua ini sudah mampu diraih, datanglah cinta-cinta lain yang bersifat sementara itu. Cinta manusia antara lelaki dan perempuan, sebagaimana yang pernah disebut oleh Imam As-Syafie, ialah salah satu daripada enam nikmat dunia yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada kita. Raihlah, railah dengan adab yang betul mengikut garis yang dianjurkan. Tidaklah salah mencari cinta sesama manusia tetapi biarlah cinta itu diletakkan pada tingkat yang betul supaya ia akhirnya mendidik kita untuk terus mencintai Allah SWT.

Saya pernah diajar tentang jiwa besar dalam kita menikmati cinta, bahawa belajar melepaskan ialah salah satu daripada kekuatan yang harus dimiliki. Justeru, dalam kita meletakkan cinta manusia yakni pada pasangan yang bukan muhrim, kita harus cuba melepaskannya. Jika benar dia milik kita, ia akan kembali dengan sendirinya nanti. Ini semua adalah kuasa Allah SWT kerana sebagai makhluk yang serba kekurangan, kita tidak tahu siapakah yang akan menjadi pasangan mutlak kita. Kita hanya disuruh mencari tetapi yang menentukannya ialah Allah SWT. Mungkin ada yang tidak bersetuju dengan pandangan saya ini. Tetapi percayalah, cinta jenis ini tak ubah seperti merpati. Kamu tangkap dan kamu usap tetapi jika kamu lepaskan, ia akan pergi. Namun jika ia sudah mengenalimu dan hatinya sudah serasi denganmu, ia akan kembali. Dan ketika ia kembali itu, pinanglah ia segera mampu dan nikahinya segera mampu juga.

Justeru, ketika dia pergi, dekatkanlah hatimu pada cinta hakiki. Berdoalah sungguh-sungguh supaya kamu diperlihatkan dengan cinta manusia yang sebenar-benarnya untukmu. Berusaha, berdoa dan bertawakal, itulah rahsia kejayaan.

0 comments: