Jumaat, 16 Oktober 2009

EdiSi : MiSi BuBuR JaGoong

Jumaat sore.

xde citer tapi aku nak citer gak..
1. cz nak share this chaos momen.
2. dediket to my pren..geng aras 1.

citernye, Misi Bubur Jagong. Meskipun dlm format experimen, tp totaly menjadi hehe.. Madet ngan Mijie berjaye merealisasikan idea nih ngan baek sekali..thanx also to Pyann, Aliff, Ckgu Wan, Sepol n me..hehe.

memandangkan aku x reti nak menulis story cenggini, so aku citer ngan bantuan gamba je la ye..ABM gak ni hehe - Alat Bantu Mengajar.





1. Jagong ni import khas. Dari Brazil katenye..banyak tenage nih. Pakej tenage atom, nuklear ngan geoterma. Bagus ntuk tumbesaran pipi kanan dan siku tangan kiri. Tapi kurang baek ntuk lelaki yang penah ngidap sindrom kencing tak lawas. Silap-silap boleh kentut tak henti-henti - kentut marathon..ngeeee hehe.. Sile abaikan story ni. Juz nk citer yg jagong ni beli kat Tesco Extra Sg. Dua je..




2. Operasi Jagung - Ops Jagung. Chief of the Operation, Mijie. Yang lelain bukan x nak tolong tp kurang pengalaman. Aku? Lagi tak reti. Mijie terer bab nie. Aku dgr Pyann ckp Mijie ni dulu pernah sepak Tok Mudim yg nak potong dia punya *tuttt*. Pastu kne sumpah (tepatnye, kne maki) ngan Tok Mudim tu trus obses ngan pisau pemotong. Sampai sekarang dye ske potong-potong ni. SUDAH POTONG?? Sila abaikan iklan P1 WiMax ini. Juz nk citer yg Mijie ni la buat keje potong jagung tu. Tu je..


3. Hasil tuaian. Setelah tongkol-tongkol jagung dibogelkan dgn rakus sekali oleh Mijie, inilah hasilnye. Mijie sempat bermadah, lebey kurang camni laa bunyinye; "Ku selak kain, nampak bulunye, Ku selak bulu, nampak batangnye"...aku blur kejap. Fikir dlm setengah minit..cissss. Lucah betol.



4. Imbas kembali. Aku x puas aty ngan madah beliau, so aku reverse balik. Memang ganas dan rakus style beliau membogelkan tongkol-tongkol jagung tersebut. Tapi, ape maksud madah beliau itu...itulah yang menjadi persoalan aku selame setengah minit selepas dia melafazkan madah tersebut.



5. Tongkol (batang?) yang sudah dibogelkan dan yang menunggu giliran. Mijie barangkali membayangkan wajah Tok Mudim tersebut. Patut ler ganas dan rakus semacam je hehe.. Sila abaikan botol budu yg kelihatan dlm gamba ini. Aku pun x fhm apekah motip ia diletakkan same. Propagandakah? Mentang-mentang aku ngn Pyann je org Utara korang pun nk pomot la budu tu ye?? Sori la bai..sambal petai is our peberet okes. Selera utara perrghhh..



6. Pyann sedang 'google' teknik memasak bubur jagung. Ade ke patut, ngah buat kje tu ttbe Mijie ngan Madet ngan jujurnye jwb soklan aku yang berbunyik begini, "Korang tau ke nak masak ni??". Diorang jwb; "kat tenet ada kot...." Cisssss kurang ajar. Tak reti.



7. Ladiesss..Sile alihkan pandangan anda dan tumpukan kpd poses penyediaan jagung tu je k. Aww..hahahahahah. Seb bek Muiz dah grad, kate Pyann. Ttbe aku musykil ngan Pyann..



8. Jagung kukus. Part ni lagi aku kompius. Mak aku penah dan selalu gak la buat bubur. Tapi bubur jagung kne kukus dlu ke?? Mase ni Pyann dok google lagi. Tapi jagung dah separuh masak dah.. Panik?? Hoho sori bebeh.. Aku bangge tgk Madet yg kompidem je take over n hand over keje Mijie yg balik bilik dye. Madet tuan rumah. Dye yakin je ckp kaedah mengukus jagung-jagung tersebut sebagai menepati standard. Okes..we'll c.



9. Chief datang dah hehe.. Seb bek dye berpuas aty ngan kecekapan Madet menguruskan kerja dapur. Walaupun hanye mengacau sekali-sekale, tetapi hasilnye tidak mengecewakan. Jagung-jagung tersebut kelihatan cukup comel di dalam periuk. Ye la, air pun x pns lagi..xde pape efek pun lagi.



10. Ghupe jagung selepas disimbah ngan due kotak santan segera. Aku was-was gak ni. Tak kan sebegini mudah. Pasni kompem siap laa sbb dah smpay level akhir dah ni. Masukkan santan biasenye level last2 kan..tp nape kaler dye x turn over pun?? Selalu klu mak aku buat, bubur x jd kaler puteh camni. So tanpe ragu-ragu aku mengajukan persoalan tersebut. Tapi cissss...sekali lagi digelakkan. Diorang x letak gule merah pun..lupe nak beli. Daun pandan, sagu, garam sume xde jugak pun huhu..



11. Makan..hehe. Sebab dah siap so bley la makan. Mse ni Mijie sibuk menghantar jemputan melalui sms kat geng2 lain. Kelihatan dlm gamba, Madet, Pyann ngan Ckgu Wan. Tak kelihatan ialah aku..





12. Inilah ghupenye bubur jagung kitorang ptg tu..ade iras2 pape x?? Ngeee hehe mcm mkn jagung rebus ngan santan je. Macam jagung 'cup' berkuah pun ade gak. Tp kami yang rase, yg makan ni je tau betape sedapnye rase bubur tersebut. Terkenang-kenang lagi ni hehe..



13. Kabinet tersembunyi geng aras 1. Lokasi, dlm loker Madet hehe.. Memang sume kelengkapan dapur ade dlm ruang kabinet ni. Klu ade spotcek ni kompem kne check out la Madet dr Harapan ngeee hehe.. Mangkuk puteh tu aku punye.



14. Perhatikan betul2. Sila abaikan kuantiti sbb aku memang mkn x banyak. Padahal mse cedok tu x yakin nak mkn actly, pas rasa baru tahu sedap gle..nyesal trus sbb amek sket..pastu nak tambah aicehhh malu huhu..



15. Tengok!! Kan aku dah ckp, memang sedap gle...penuh periuk kami buat. Tapi sampay tonggeng2 periuk tu sbb x cukup. Bukan x cukup sbb ramay, tp x ckup ntk pusingan tambahan. Yg bernaseb baek je sempat tambah. Pyann yg last kot rasanya. Aku? Kan dah ckp tadi aku mkn sket je..


16. Muke-muke penuh nafsu yg sudah kenyang dan puas. Kelihatan antaranye, Aliff (atas kerusi), Sepol (atas katel sebelah Aliff), Pyann (berbaju puple) ngan Ckgu Wan (bersila panggung). Tak kelihatan ialah Madet dan Mijie. Aku?? Tak kelihatan pun.



well, geng..espeseli Mijie n Madet, korang masak memang x sedap. Tapi korang selalu buat kitorang kenyang. Sahur, bukak posa..sume laa..tenkiu2.


next??

hehe..pojek BBQ, dedikated khas untuk Pyann plak. Ko nak grad dah, atau bahase kesatnye, get out dah kan. So pojek ni ko urus plak okes.


spesel tenkiu to:

1. Pyann - Pengarah 1, supersenior merangkap pemantau aras 1.
2. Madet - Pengarah 2, tuan bilek merangkap hos pojek bagi Misi Bubur Jagung ni.
3. Mijie - Pengarah 3, tukang masak, merangkap concept designer.
4. Ckgu Wan - Penyokong kuat 1.
5. Sepol - Penyokong kuat 2.
6. Aliff - Penyokong kuat 3.
7. Aku - Pengarah fotografi, pegawai rasa yg blur.


Sponsored by

PTPTN.


sekian.


2 comments:

MiSS FaRaH berkata...

buat bubur jagung mkn sorg2..bkn nk sedekah kat fara..smpai ati..trase ni..(-_+)

LLC berkata...

Hello! Do you want to download movie, game or beautiful girls pls visit

http://www.sexylady-asian.net
http://llc-movies.blogspot.com
http://llc-freegame.blogspot.com
http://over18movie.blogspot.com
Thanks!!!