Rabu, 24 November 2010

Penceraian Meningkat Angkara Facebook? Memang pun..




MEMANG belum ada satu kajian spesifik di negara ini yang boleh mengesahkannya,. Namun, jika dilihat secara rambang, jaringan sosial dalam Internet seperti Facebook, Twitter dan Myspace ternyata boleh mendatangkan mudarat kepada keharmonian rumah tangga jika penggunaannya disertai dengan niat yang salah.

Gambaran terhadap kes ini dapat dilihat daripada jumlah kes perceraian yang meningkat tahun demi tahun.

Timbalan Pengarah (Dasar) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Othman Mustafa berkata, sebanyak 27,110 kes perceraian telah direkodkan daripada 135,136 perkahwinan yang telah didaftarkan pada tahun 2009.

Punca utamanya ialah pasangan gagal menjalankan tanggung jawab masing-masing. Walaupun tidak diperincikan bentuk kegagalan tersebut, sedikit sebanyak jelas pengabaian tanggung jawab itu memang ada hubung kait dengan ‘ketagihan’ sama ada suami atau isteri dengan laman web sosial masing-masing.

Ini hasil daripada temu bual ringkas yang penulis sendiri jalankan dengan beberapa rakan yang juga dikenali menerusi laman web Facebook.

Itu tidak termasuk kes-kes nyaris bercerai kerana salah faham dan cemburu dari hasil hubungan sama ada suami atau isteri di laman Facebook masing-masing.

Di Amerika Syarikat, satu kaji selidik dari Akademi Pengacara Perkahwinan Amerika (AAML) harus diberi perhatian. Hasil kajian mereka menemukan bukti jumlah perceraian meningkat gara-gara aktiviti suami atau isteri di Facebook, Myspace dan Twitter.

Presidennya, Marlene Eskind Moses, dipetik sebagi berkata, sebarang komen yang diletakkan oleh bekas pasangan akan gunakannya sebagai bukti di mahkamah.

Kajian tersebut juga mendapati pasangan yang sedang dalam proses perceraian atau perebutan hak penjagaan anak akan turut mengadu hal tersebut pada rakan di jaringan sosial.
“Dalam satu kes yang pernah berlaku, seorang wanita yang bercerai ingin menuntut hak penjagaan anaknya telah kehilangan hak tersebut kerana dia memberitahu mahkamah dia sudah bertunang dengan pasangan baru.

“Padahal di Facebook dia mengatakan dia sudah berpisah dengan teman lelaki yang suka menderanya dan kini sedang mencari lelaki kaya sebagai ganti.

“Saya memang terkejut bagaimana seorang itu tidak berfikir dahulu sebelum menaip di Facebook masing-masing terutama mereka yang dalam proses perbicaraan mahkamah,” kata Naib Presiden AAML, Kenneth Altshuler.

Mengikut perincian yang diperolehi daripada data kajian AAML, 66 peratus kes perceraian adalah dari Facebook, Myspace 15 peratus dan Twitter (lima peratus).

Maka tidak hairanlah, beberapa ulama Mesir mengeluarkan fatwa mengharamkan Facebook, kerana kesan negatifnya kepada pasangan suami isteri.

Oleh NOOR FAZRINA KAMAL

Sementare itu, mengikut pendapat Rizuan Mh (aku ler tu ngee hehe..) FB memang mendatangkan lebey byk mslh berbanding kebaikan spt yg orang2 skang ni dok hujahkan. Beliau sendirik dah lame tutup akaun FB sbb HILANG KEPERCAYAAN terhadap MARK ZUCKERBERG iaitu pengasas laman sosial tersebut dan mengumumkan keluar dr dunia FB untuk aktif di dlm parti baru, eh silap, social networking baru iaitu Umma-United! Kalau nak join, moh ler, katenye lagi.


SAY NO TO FACEBOOK!

4 comments:

little cart00n berkata...

memang FB boleh dtgkan byk masalah!dats y elie tak pernah kata yes untuk FACEBOOK! :)

AmaT WaN berkata...

yeaahh huhu..dlm baik tu ade gak yg buruk kan..pape pun terpulang kat masing2.. =)

Khairy berkata...

memang banyak masalah pn...salah satu nya, banyak buang masa sebab ayik main game dia

survivor berkata...

terima kasih kerana baca artikel saya...sebenarnya artikel tu panjang lagi...saya ada interview mangsa perceraian dan kes-kes hampir bercerai..malah ade juga pendapat kaunselor keluarga utk kes spt itu...heheh tima kasih krn bg sokongan